Co za słodko, to niezdrowo…

Wiadomość

użytkownik zablokowany

Miasto: -

Punkty: 0

Bardzo często zjadamy duże ilości cukru nawet nie zdając sobie z tego sprawy, zwykle spodziewamy się słodkich białych kryształków w słodyczach i deserach lecz często znajdują się one w produktach, których w ogóle nie bierzemy pod uwagę….Cukier, a co za tym idzie puste kalorie pochłaniamy nie tylko z jedzeniem, ale i z piciem – kiedy pijemy napoje, soki, nie mówiąc już o coli. Ostatnio sprawdzałam zawartość cukru w różnych produktach, na każdym opakowaniu jest umieszczona informacja o zawartości ”słodkiego pyłu” w gramach na 100 gr produktu, biorąc pod uwagę, iż mała łyżeczka cukru waży ok. 3-5 gram doszłam do wniosku, że chyba zacznę rozcieńczać niektóre soki owocowe wodą!!! Czas upałów sprzyja spożywaniu dużej ilości płynów, najzdrowszym rozwiązaniem będzie chyba szklanka zimnej niegazowanej wody mineralnej z cytrynką i kostkami lodu…dla mnie pychotka 
Co do upałów to interesuje mnie jak sobie z nimi radzicie, apetyty chyba nieco mniejsze, może macie jakieś ciekawe pomysły na lekkie, zdrowe jedzonko…???

Zapraszam do dyskusji na forum e-figura.pl :)

Guest

Listów: 1304

takt ylko ja nie potrafię żyć bez słodyczy !!!!!!!!!!!!!

użytkownik zablokowany

Owszem każdy ma na nie czasem ochotę, zresztą jak mamy za mało cukru to organizm sam się upomina, tylko wtedy możemy zjeść go za dużo. Pewnie znacie to uczucie ogromnej ochoty na "coś słodkiego" próba zaspokojenia tej potrzeby zwykle kończy się dopiero gdy jesteśmy już przesyceni i mdli nas tak, że nic już nie jesteśmy w stanie zjeść. A co jest tego przyczyną? między innymi zbyt duże przerwy między posiłkami.

tanta

Listów: 2

Czy są jakieś "wpomagacze" dotyczące ograniczenia łaknienia słodyczy ? To akurat mój duży problem, kiedyś schudłam około 20 kg właśnie zaczynając od całkowitego "rzucenia" słodyczy. Niestety nie umiem powtórzyć tego mojego dokonania ;)

użytkownik zablokowany

Oto kilka wspomagaczy:

Chrom + magnez

Błonnik kakaowy ( zawiera teobrominę) czyli składnik wielu czekoladowych produktów, do którego nasz organizm często się przyzwyczaja i przedewszytkim lubi. Dlatego tez tak trudno nam odmówić sobie czekoladowej przyjemności.

L - glutamina

A oprócz wspomagaczy oczywiście REGULARNE POSIŁKI

dobrze jest zamiast czekoladki zjeść owoc

tanta

Listów: 2

Dziękuję bardzo za odpowiedź !

Aby dodać posta musisz się zalogować