Witam. Proszę o pomoc. Mam 157 cm wzrostu a ważę 78 kg (40 lat). Chciałabym schudnąć, zdrowo i skutecznie. Moim problemem jest stan zapalny żoładka (jestem w trakcie leczenia), mam też naczyniaki na wątrobie. Nie wszystko mogę jeść i nie wiem, co mogę zrobić by zgubić nadmiar kilogramów. Pracę mam niestety siedzącą i często jeżdżę samochodem (konieczność). Proszę o radę. Pozdrawiam.
W tym przypadku musisz zacząć stopniowo zmniejszać ilość spożywanych posiłków dbając o regularność ich spożywania, podaż kalorii powinna przez pewien czas utrzymywać się na poziomie 1200 kcal a po uzyskaniu spadku wagi należy zacząć stopniowo zwiększać ilość posiłków. Biorąc pod uwagę to, że cierpisz na problem stanu zapalnego żołądka mam kilak zaleceń żywieniowych, co możesz jeść a czego masz unikać:
1) Przede wszystkim należy ograniczyć w diecie produkty powodujące zbyt silne wydzielanie soków żołądkowych takie jak:
2) W diecie należy dostarczać takie produkty, które mają zdolność hamowania wydzielania soku żołądkowego
tłuszcze łatwo strawne takie jak masło, śmietanka, oleje roślinne, oliwa z oliwek, margaryny miękkie
a także neutralizujące działanie soku żołądkowego
produkty białkowe takie jak: mleko, nie kwaśny twarożek, jaja, chude wędliny, chude mięso, ryby.
3) należy ograniczyć produkty które w jakiś sposób podrażniają błonę żołdaka, np potrawy zbyt gorące lub bardzo zimne, produkty o dużej ilości błonnika, potrawy zbyt kwaśne, ostre przyprawy.
4)Wskazane jest spożywanie 4-5 posiłków dziennie. Dzień powinno się zaczynać od zjedzenia solidnego, chociaż niezbyt obfitego śniadania.
5) Proponuje łagodne sposoby obróbki żywności czyli gotowanie na parze lub w wodzie, pieczenie w folii
Wiesz na pewno co możesz jeść a czego nie ale podam jeszcze ściągawkę, może okaże się dla kogoś przydatna:
NAPOJE
ZALECANE
Mleko słodkie, mleko zsiadłe nie przekwaszone, jogurt, kawa zbożowa z mlekiem, słaba herbata z mlekiem, soki rozcieńczone, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody mineralne nie gazowane.
W ograniczonej ilości słaba herbata, herbata ziołowa, owocowa.
ZALECANE
Masło, twarożek, jaja na miękko, jajecznica na parze, pasta z cielęciny, drobiu.
W ograniczonej ilości margaryna miękka, miód, marmolada, chude wędliny ( szynka, polędwica, drobiowe, parówki cielęce ), łagodny ser podpuszczkowy, pasztet domowy.
PRZECIWWSKAZANE
Tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetowa, smalec, pikantne sery dojrzewające, dżemy, jaja na twardo.
ZUPY I SOSY GORĄCE
ZALECANE
Rosół jarski, mleczne, krupniki z dozwolonych kasz, ziemniaczana, warzywne z dozwolonych warzyw, przecierane, zaprawiane mąką i masłem, zawiesiną z mąki i śmietanki, mąki i mleka, zaciągane żółtkiem.
Sosy łagodne: ze słodką śmietanką – koperkowy, potrawkowy, pomidorowy, pietruszkowy.
W ograniczonej ilości chudy rosół z cielęciny, na esencjonalnych wywarach jarzynowych.
PRZECIWWSKAZANE
Tłuste, zawiesiste, na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane kwaśną śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, roślin strączkowych, cebulowa, porowa, rosoły, buliony;
Sosy ostre, pikantne: grzybowy, musztardowy, chrzanowy, cebulowy.
DODATKI DO ZUP
ZALECANE
Bułka, grzanki, lane ciasto, kluski biszkoptowe, kluski francuskie, makaron ,, nitki ‘’, kasza manna, kasza jęczmienna, ryż, ziemniaki puree.
W ograniczonej ilości ziemiaki w całości, groszek ptysiowy.
PRZECIWWSKAZANE
Grube kasze, grube makarony, kluski kładzione, nasiona roślin strączkowych, jaja na twardo.
MIĘSO, DRÓB, RYBY
ZALECANE
Chude: cielęcina krółik, kurczak, indyk
Chude ryby: dorsz, sola, płastuga, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, pstrąg, lin, flądra.
Potrawy gotowane; pulpety, budynie, potrawki.
W ograniczonej ilości: wołowina, konina, kura, płuca, serca, ryby (młody karp, makrela, leszcz, sardynka).
Potrawy duszone bez obsmażania na tłuszczu, pieczone z masy mielonej w folii lub pergaminie.
POTRAWY PÓŁMIĘSNE I BEZMIĘSNE
ZALECANE
Budynie z drobnych kasz, warzyw i mięsa, makaron nitki z mięsem, risotto, leniwe pierogi.
W ograniczonej ilości: zapiekanki z kasz, warzyw i mięsa, kluski z ziemniaków i sera.
PRZECIWWSKAZANE
Wszystkie potrawy smażone na tłuszczu np. placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku.
TŁUSZCZE
ZALECANE
Dodawane na surowo: masło, śmietanka, oleje ( sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwa z oliwek).
W ograniczonej ilości: margaryny miękkie, niezbyt kwaśna śmietana.
ZALECANE
Młode, soczyste, gotowane: marchew, pietruszka, dynia, kabaczki, buraki, szpinak, szparagi; w formie puree, oprószane mąką, z wody, z masłem.
W ograniczonej ilości: kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, seler, sałata zielona, pomidory bez skórki, w okresie remisji choroby drobno starte surówki np. z marchewki.
PRZECIWWSKAZANE
Warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, rabarbar, kalarepa, szczaw, grzyby, warzywa zasmażane, sałatki z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone.
ZIEMNIAKI
ZALECANE
Gotowane, w postaci puree.
W ograniczonej ilości pieczone, gotowane w całości.
PRZECIWWSKAZANE
Smażone z tłuszczem (frytki, krążki).
OWOCE
ZALECANE
Dojrzałe, soczyste, bez skórki i pestek, nie kwaśne.
W okresie zaostrzenia choroby w postaci przecierów gotowanych.
Owoce jagodowe, winogrona, cytrusowe, banany, brzoskwinie, morele, jabłka gotowane, pieczone, soki owocowe rozcieńczone, najlepiej mlekiem.
W okresie remisji choroby surowe przeciery z owoców wymienionych wyżej, owoce rozdrobnione.
ZALECANE
Kompoty z zalecanych owoców-przetarte, galaretki, kisiele, mus z pieczonego jabłka, budynie i kisiele mleczne, desery mało słodzone.
PRZECIWWSKAZANE
Torty, ciasta z masami, z dużą ilością cukru, desery z używkami, orzechami, kakao, czekolada, batony, chałwa, ciasta z proszkiem spulchniającym.
PRZYPRAWY
ZALECANE
Bardzo łagodne: cukier, wanilia, sok z cytryny, zielona pietruszka, koper, cynamon.
W ograniczonej ilości: melisa, jarzynka, sól.
W Twoim przypadku dieta będzie najlepszym rozwiązaniem ponieważ spalacze tłuszczu nie wchodzą tu w rachubę. Pamiętaj o równomiernym rozłożeniu posiłków tak aby jeść mniej więcej co 3 godziny i ostatni posiłek zjeść co najmniej godzinę przed snem. Proszę też o konsultacje z lekarzem, są to ogólne zalecenia diety, nie wiem jakie antybiotyki przepisał Ci lekarz i czy oprócz tego spożywasz jeszcze jakieś dodatkowe leki, które mogą mieć oczywiście jakieś przeciwwskazania jeśli chodzi o rodzaj spożywanej żywności.
Bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź. Odnośnie stosowanych leków: w lutym miałam w szpitalu kurację antybiotykową, obecnie biorę dwa razy dziennie Helicid i będę go brać przez rok. Od 3 dni zastosowałam sobie dietę oczyszczającą: płatki owsiane, chude mleko i grejfruty. Udało mi się zrzucić 2 kg, przy tym pływanie, rowerek i brzuszki. Czuję się dobrze, ale nastepny etap tej diety przewiduje trochę inne produkty niż są mi wskazane. Między innymi chrupkie pieczywo, chleb z pełnego ziarna, sardynki, ryby wędzone, mięsa pieczone bez tłuszczu, owoce itp. Myślę, że jak wprowadzę te produkty, które są zalecane w mojej chorobie, ale w małych ilościach to nie przeszkodzi uzyskiwać mi dalsze dobre rezultaty. Wykorzystałam czas urlopu, dużo się ruszam i nie podjadam między posiłkami a jest ich 5 (3 większe i 2 małe o stałych godzinach). W pracy będzie gorzej utrzymać taki system, bo w domu mam czas na przygotowanie sobie odpowiednich dań. Myślę, że będę jeść w domu śniadanie, w pracy jogurty, zalecane owoce i warzywa a w domu obiadokolację (wracam o 16) i chyba taki układ będzie też dobry? Jeszcze raz dziękuję bardzo za odpowiedź i z pewnością wykorzystam ją w dalszych moich działaniach. Pozdrawiam.