trudny problem - dieta a stan zapalny żołądka

Wiadomość

boma9

Dołączył: 14:32 @ 09/08/2008

Miasto: -

Punkty: 0

Listów: 2

Witam. Proszę o pomoc. Mam 157 cm wzrostu a ważę 78 kg (40 lat). Chciałabym schudnąć, zdrowo i skutecznie. Moim problemem jest stan zapalny żoładka (jestem w trakcie leczenia), mam też naczyniaki na wątrobie. Nie wszystko mogę jeść i nie wiem, co mogę zrobić by zgubić nadmiar kilogramów. Pracę mam niestety siedzącą i często jeżdżę samochodem (konieczność). Proszę o radę. Pozdrawiam.

użytkownik zablokowany

Dołączył: -

Miasto: -

Punkty: 0

Witam

W tym przypadku musisz zacząć stopniowo zmniejszać ilość spożywanych posiłków dbając o regularność ich spożywania, podaż kalorii powinna przez pewien czas utrzymywać się na poziomie 1200 kcal a po uzyskaniu spadku wagi należy zacząć stopniowo zwiększać ilość posiłków. Biorąc pod uwagę to, że cierpisz na problem stanu zapalnego żołądka mam kilak zaleceń żywieniowych, co możesz jeść a czego masz unikać:

1) Przede wszystkim należy ograniczyć w diecie produkty powodujące zbyt silne wydzielanie soków żołądkowych takie jak:

kawa prawdziwa, także bezkofeinowa, mocna herbata, napoje gazowane, alkohol, esencjonalne buliony, rosoły, wywary kostne, grzybowe, kwaśne owoce, nie rozcieńczone soki owocowe, warzywne, produkty marynowane, wędzone, potrawy smażone, pieczone, pikantne, słone, zbyt kwaśne .

2) W diecie należy dostarczać takie produkty, które mają zdolność hamowania wydzielania soku żołądkowego
tłuszcze łatwo strawne takie jak masło, śmietanka, oleje roślinne, oliwa z oliwek, margaryny miękkie
a także neutralizujące działanie soku żołądkowego
produkty białkowe takie jak: mleko, nie kwaśny twarożek, jaja, chude wędliny, chude mięso, ryby.

3) należy ograniczyć produkty które w jakiś sposób podrażniają błonę żołdaka, np potrawy zbyt gorące lub bardzo zimne, produkty o dużej ilości błonnika, potrawy zbyt kwaśne, ostre przyprawy.

4)Wskazane jest spożywanie 4-5 posiłków dziennie. Dzień powinno się zaczynać od zjedzenia solidnego, chociaż niezbyt obfitego śniadania.

5) Proponuje łagodne sposoby obróbki żywności czyli gotowanie na parze lub w wodzie, pieczenie w folii

Wiesz na pewno co możesz jeść a czego nie ale podam jeszcze ściągawkę, może okaże się dla kogoś przydatna:

NAPOJE

ZALECANE
Mleko słodkie, mleko zsiadłe nie przekwaszone, jogurt, kawa zbożowa z mlekiem, słaba herbata z mlekiem, soki rozcieńczone, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody mineralne nie gazowane.
W ograniczonej ilości słaba herbata, herbata ziołowa, owocowa.

PRZECIWWSKAZANE
Płynna czekolada, kakao, mocna herbata, kawa naturalna, wszystkie napoje alkoholowe, napoje gazowane, kwaśne przetwory mleczne, maślanka, kumys.

PIECZYWO

ZALECANE
Pszenne, jasne, czerstwe, biszkopty, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe.
PRZECIWWSKAZANE
Wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe, pieczywo chrupkie, pszenne razowe.

DODATKI DO PIECZYWA

ZALECANE
Masło, twarożek, jaja na miękko, jajecznica na parze, pasta z cielęciny, drobiu.
W ograniczonej ilości margaryna miękka, miód, marmolada, chude wędliny ( szynka, polędwica, drobiowe, parówki cielęce ), łagodny ser podpuszczkowy, pasztet domowy.
PRZECIWWSKAZANE
Tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetowa, smalec, pikantne sery dojrzewające, dżemy, jaja na twardo.

ZUPY I SOSY GORĄCE

ZALECANE
Rosół jarski, mleczne, krupniki z dozwolonych kasz, ziemniaczana, warzywne z dozwolonych warzyw, przecierane, zaprawiane mąką i masłem, zawiesiną z mąki i śmietanki, mąki i mleka, zaciągane żółtkiem.
Sosy łagodne: ze słodką śmietanką – koperkowy, potrawkowy, pomidorowy, pietruszkowy.
W ograniczonej ilości chudy rosół z cielęciny, na esencjonalnych wywarach jarzynowych.

PRZECIWWSKAZANE
Tłuste, zawiesiste, na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane kwaśną śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, roślin strączkowych, cebulowa, porowa, rosoły, buliony;
Sosy ostre, pikantne: grzybowy, musztardowy, chrzanowy, cebulowy.

DODATKI DO ZUP

ZALECANE
Bułka, grzanki, lane ciasto, kluski biszkoptowe, kluski francuskie, makaron ,, nitki ‘’, kasza manna, kasza jęczmienna, ryż, ziemniaki puree.
W ograniczonej ilości ziemiaki w całości, groszek ptysiowy.
PRZECIWWSKAZANE
Grube kasze, grube makarony, kluski kładzione, nasiona roślin strączkowych, jaja na twardo.

MIĘSO, DRÓB, RYBY

ZALECANE
Chude: cielęcina krółik, kurczak, indyk
Chude ryby: dorsz, sola, płastuga, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, pstrąg, lin, flądra.
Potrawy gotowane; pulpety, budynie, potrawki.
W ograniczonej ilości: wołowina, konina, kura, płuca, serca, ryby (młody karp, makrela, leszcz, sardynka).
Potrawy duszone bez obsmażania na tłuszczu, pieczone z masy mielonej w folii lub pergaminie.

PRZECIWWSKAZANE
Tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna.
Tłuste ryby: węgorz, łosoś, sum, tołpyga, halibut, pikling, szproty.
Potrawy marynowane, wędzone, smażone, pieczone.

POTRAWY PÓŁMIĘSNE I BEZMIĘSNE
ZALECANE
Budynie z drobnych kasz, warzyw i mięsa, makaron nitki z mięsem, risotto, leniwe pierogi.
W ograniczonej ilości: zapiekanki z kasz, warzyw i mięsa, kluski z ziemniaków i sera.
PRZECIWWSKAZANE
Wszystkie potrawy smażone na tłuszczu np. placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku.

TŁUSZCZE

ZALECANE
Dodawane na surowo: masło, śmietanka, oleje ( sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwa z oliwek).
W ograniczonej ilości: margaryny miękkie, niezbyt kwaśna śmietana.

PRZECIWWSKAZANE
Smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, kwaśna śmietana.

WARZYWA

ZALECANE
Młode, soczyste, gotowane: marchew, pietruszka, dynia, kabaczki, buraki, szpinak, szparagi; w formie puree, oprószane mąką, z wody, z masłem.
W ograniczonej ilości: kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, seler, sałata zielona, pomidory bez skórki, w okresie remisji choroby drobno starte surówki np. z marchewki.

PRZECIWWSKAZANE
Warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, rabarbar, kalarepa, szczaw, grzyby, warzywa zasmażane, sałatki z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone.

ZIEMNIAKI

ZALECANE
Gotowane, w postaci puree.
W ograniczonej ilości pieczone, gotowane w całości.

PRZECIWWSKAZANE
Smażone z tłuszczem (frytki, krążki).

OWOCE

ZALECANE
Dojrzałe, soczyste, bez skórki i pestek, nie kwaśne.
W okresie zaostrzenia choroby w postaci przecierów gotowanych.
Owoce jagodowe, winogrona, cytrusowe, banany, brzoskwinie, morele, jabłka gotowane, pieczone, soki owocowe rozcieńczone, najlepiej mlekiem.
W okresie remisji choroby surowe przeciery z owoców wymienionych wyżej, owoce rozdrobnione.

PRZECIWWSKAZANE
Czereśnie, gruszki, agrest, wiśnie, śliwki, kawon, orzechy, owoce suszone, marynowane.

DESERY

ZALECANE
Kompoty z zalecanych owoców-przetarte, galaretki, kisiele, mus z pieczonego jabłka, budynie i kisiele mleczne, desery mało słodzone.

PRZECIWWSKAZANE
Torty, ciasta z masami, z dużą ilością cukru, desery z używkami, orzechami, kakao, czekolada, batony, chałwa, ciasta z proszkiem spulchniającym.

PRZYPRAWY

ZALECANE
Bardzo łagodne: cukier, wanilia, sok z cytryny, zielona pietruszka, koper, cynamon.
W ograniczonej ilości: melisa, jarzynka, sól.

PRZECIWWSKAZANE
Ocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowe.


W Twoim przypadku dieta będzie najlepszym rozwiązaniem ponieważ spalacze tłuszczu nie wchodzą tu w rachubę. Pamiętaj o równomiernym rozłożeniu posiłków tak aby jeść mniej więcej co 3 godziny i ostatni posiłek zjeść co najmniej godzinę przed snem. Proszę też o konsultacje z lekarzem, są to ogólne zalecenia diety, nie wiem jakie antybiotyki przepisał Ci lekarz i czy oprócz tego spożywasz jeszcze jakieś dodatkowe leki, które mogą mieć oczywiście jakieś przeciwwskazania jeśli chodzi o rodzaj spożywanej żywności.

boma9

Dołączył: 14:32 @ 09/08/2008

Miasto: -

Punkty: 0

Listów: 2

Bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź. Odnośnie stosowanych leków: w lutym miałam w szpitalu kurację antybiotykową, obecnie biorę dwa razy dziennie Helicid i będę go brać przez rok. Od 3 dni zastosowałam sobie dietę oczyszczającą: płatki owsiane, chude mleko i grejfruty. Udało mi się zrzucić 2 kg, przy tym pływanie, rowerek i brzuszki. Czuję się dobrze, ale nastepny etap tej diety przewiduje trochę inne produkty niż są mi wskazane. Między innymi chrupkie pieczywo, chleb z pełnego ziarna, sardynki, ryby wędzone, mięsa pieczone bez tłuszczu, owoce itp. Myślę, że jak wprowadzę te produkty, które są zalecane w mojej chorobie, ale w małych ilościach to nie przeszkodzi uzyskiwać mi dalsze dobre rezultaty. Wykorzystałam czas urlopu, dużo się ruszam i nie podjadam między posiłkami a jest ich 5 (3 większe i 2 małe o stałych godzinach). W pracy będzie gorzej utrzymać taki system, bo w domu mam czas na przygotowanie sobie odpowiednich dań. Myślę, że będę jeść w domu śniadanie, w pracy jogurty, zalecane owoce i warzywa a w domu obiadokolację (wracam o 16) i chyba taki układ będzie też dobry? Jeszcze raz dziękuję bardzo za odpowiedź i z pewnością wykorzystam ją w dalszych moich działaniach. Pozdrawiam.

Aby dodać posta musisz się zalogować