wiem, że zbyt niskokaloryczna dieta i zbyt drastyczny spadek wagi powoduje zanik miesiączki. Moja koleżanka w latach studenckich stosowała bardzo restrykcyjną dietę, zrzuciła sporo kilogramów, jednocześnie okres jej zankł na jakieś 3 miesiące. Sporo się przez swoja głupotę nacierpiała. Lepiej nie mówić jaki stres przezywa kobieta, która przez 3 m-ce nie ma miesiączki. Po powrocie do normalnej diety miesiączka powróciła. Koleżanka również:)
Trzeba się było urodzić facetem to nie miałabyś problemu;]
A tak na poważnie ja wam współczuje co miesiąc użerać się z biologią. A słyszałem, gdzieś że mogą byc problemy z tym, kiedy dziewczyna intenstwnie sie odchudza. Ale co ja tam wiem...
Ja proponuję tabletki antykoncepcyjne. Okres będziesz miała jak w zegarku i ego typu problemy nie powinne sie pojawić. Chyba, że przy wyczerpaniu organizmu, ale wydaje mi się, że to są skrajne przypadki.
Dieta ma duży wpływ na cykl kobiety. Przede wszystkim potrawy ostre i słone, mogą powodować podczas miesiączki bóle i zatrzymywanie wody w organizmie. Dieta kobieca, zwłaszcza jeśli się ma takie problemy jak opisana koleżanka, powinna być uzgadniana z dietetykiem. Jeśli ktoś chce przejść na dietę to z pewnością nie na własną rękę. Warto zrobić testy tolerancji pokarmowej i na ich podstawie pozwolić lekarzom skomponować dietę. Dzięki temu ma się pewność że będzie ona idealnie dopasowana do indywidualnego profilu immunologicznego. Takie testy można wykonać w Warszawie w klinice Vimed.