dieta a miesiączka

Wiadomość

gabi80

Miasto: Pruszków

Punkty: 60

Listów: 18

czy zauważyłyście, że dieta ma wpływ na miesiączkę? tzn. chodzi mi o rozregulowanie cyklu.

kwiatek

Miasto: Bytom

Punkty: 80

Listów: 31

wiem, że zbyt niskokaloryczna dieta i zbyt drastyczny spadek wagi powoduje zanik miesiączki. Moja koleżanka w latach studenckich stosowała bardzo restrykcyjną dietę, zrzuciła sporo kilogramów, jednocześnie okres jej zankł na jakieś 3 miesiące. Sporo się przez swoja głupotę nacierpiała. Lepiej nie mówić jaki stres przezywa kobieta, która przez 3 m-ce nie ma miesiączki. Po powrocie do normalnej diety miesiączka powróciła. Koleżanka również:)

Kabal87

Miasto: Racoon city

Punkty: 21

Listów: 7

Trzeba się było urodzić facetem to nie miałabyś problemu;]
A tak na poważnie ja wam współczuje co miesiąc użerać się z biologią. A słyszałem, gdzieś że mogą byc problemy z tym, kiedy dziewczyna intenstwnie sie odchudza. Ale co ja tam wiem...

petunia

Miasto: Warszawa

Punkty: 0

Listów: 6

Ja proponuję tabletki antykoncepcyjne. Okres będziesz miała jak w zegarku i ego typu problemy nie powinne sie pojawić. Chyba, że przy wyczerpaniu organizmu, ale wydaje mi się, że to są skrajne przypadki.

mono

Miasto: -

Punkty: 5

Listów: 11

Dieta ma duży wpływ na cykl kobiety. Przede wszystkim potrawy ostre i słone, mogą powodować podczas miesiączki bóle i zatrzymywanie wody w organizmie. Dieta kobieca, zwłaszcza jeśli się ma takie problemy jak opisana koleżanka, powinna być uzgadniana z dietetykiem. Jeśli ktoś chce przejść na dietę to z pewnością nie na własną rękę. Warto zrobić testy tolerancji pokarmowej i na ich podstawie pozwolić lekarzom skomponować dietę. Dzięki temu ma się pewność że będzie ona idealnie dopasowana do indywidualnego profilu immunologicznego. Takie testy można wykonać w Warszawie w klinice Vimed.

Aby dodać posta musisz się zalogować