martwy ciąg - czy można ćwiczyć w domu?

Wiadomość

Konrado

Miasto: -

Punkty: 0

Listów: 1

Siema!
Chcę podnosić ciężary. Słyszałem, że by do tego się przygotować powinienem najpierw wzmocnić mięśnie grzbietu. Czy tzw. martwy ciąg muszę wykonywać pod okiem instruktora czy mogę ćwiczyć w domu? Od jakiego obciążenia zacząć??

Kituh

Miasto: Lublin

Punkty: 71

Listów: 34

martwy ciąg to bardzo dobre ćwiczenia ale zarazem trudne i nieprawidłowo wykonywane jest szalenie kontuzjogenne.Dlatego na początku lepiej żeby okiem rzucił specjalista.Jesli chodzi o ciezary to jest cwiczenie które lepiej wpływa na rozwój miesni i siły gdy wykonywane jest w zakresie kilku powtórze ze stosunkow duzym ciezarem.

Kituh

Miasto: Lublin

Punkty: 71

Listów: 34

stanowczo odradzam pas kulturystyczny ,uzywaja go profesjonalisci którzy cwicza na bardzo duzych ciezarach czesto kosztem techniki,tak wiec uzywanie go przez poczatkujących moze doprowdzic do znacznie gorszych skutków (kontuzje,nieprawidłowy rozwój muslkulatury)niz zamieżone.

Albandi

Miasto: Łódź

Punkty: 35

Listów: 18

ja wykonuje to cwiczenie ,z tym ze zamist sztangi uzywam hantli , co prawda sa znacznie lzejsze ale i ja nie jestem wielkim siłaczem,ale czuje ze plecy pracują wiec jest dobrze

Aby dodać posta musisz się zalogować