w zasadzie wszelkie ćwiczenia aerobowe czyli bieganie, rowerek, orbitrek. Jeśli chodzi o spalanie tkanki tłuszczowej istotny jest czas trwania ćwiczeń, minimum to 40min oraz odpowiednie tętno podczas tych ćwiczeń.
Ja dodam od siebie jeszcze fakt, że lepiej jest wykonywać aeroby z rana przed śniadaniem. Dlaczego? A no dlatego, że po nocy nasz organizm jest wyżyłowany i pozbawiony składników odżywczych. Chyba, że uprawiacie nocne podjadanie :) Mam nadzieję, że nie. Wówczas wstajecie i idziecie biegać, pływać, jeździć na rowerze, co wolicie. Spalanie tkanki tłuszczowej rozpoczyna się już po około 20 minutach. Wieczorem wygląda to inaczej. Nasz organizm jest już po kilku posiłkach i zanim zacznie spalać tłuszcz z naszego ciała, musi minąć co najmniej 30 minut, bowiem w pierwszej kolejności spalane są kcal z pożywienia...
Ja dodam od siebie jeszcze fakt, że lepiej jest wykonywać aeroby z rana przed śniadaniem. Dlaczego? A no dlatego, że po nocy nasz organizm jest wyżyłowany i pozbawiony składników odżywczych. Chyba, że uprawiacie nocne podjadanie :) Mam nadzieję, że nie. Wówczas wstajecie i idziecie biegać, pływać, jeździć na rowerze, co wolicie. Spalanie tkanki tłuszczowej rozpoczyna się już po około 20 minutach. Wieczorem wygląda to inaczej. Nasz organizm jest już po kilku posiłkach i zanim zacznie spalać tłuszcz z naszego ciała, musi minąć co najmniej 30 minut, bowiem w pierwszej kolejności spalane są kcal z pożywienia...
Pozdrawiam
MS
Czyli wieczorne ćwiczenia są o 10 minut mniej efektywne niż poranne, tak?
moim zdaniem bieganie wieczorem jest co najmniej o polowe mniej efektywne jak bieganie rano. skakanka tez rano moze robic za swietne cwiczenie ale jesli nie mozesz cwiczyc rano ( bo np. pracujesz ) to po poludniu dobre beda interwaly i trening HIIT albo TAbata. wpisz w google i poczytaj o tym. takich cwiczen nie wolno robic na czczo bo mozna latwo zemdlec a tez sa baaaardzo skuteczne :)