Kawa a odchudzanie

Wiadomość

martucha

Miasto: -

Punkty: 3281

Listów: 196

Dążenie do idealnej sylwetki to cel tysięcy kobiet na całym świecie. Wszystkie one starają się wypróbować najnowsze diety w nadziei, że któraś z nich przysienie pożądane efekty. Wśród dietetycznych mitów jest teoria, że picie kawy może przyśpieszać odchudzanie. Czy to prawda? Jakie ilości kofeiny trzeba wypić, aby to wszystko zadziałało? Czy to bezpieczne? Na te pytania odpowie Ci poniższy artykuł.

Kilka badań nad właściwościami jakie ma kawa, wskazują, że rzeczywiście może ona odrobinę zwiększać możliwości do spalania kalorii. W rezultacie można by stwierdzić, że kawa pomoże Ci schudnąć. Dodatkowo naukowcy odkryli, że regularne picie kofeiny może zmniejszać ryzyko przybierania na wadze. Jednak nie ma jeszcze badań nad tym czy kofeina wpływa w jakiś sposób na możliwość długotrwałego utrzymania prawidłowej wagi.

W czasie badań naukowcy sprawdzili jakie właściwości kofeiny sprawiają, że jest ona pomocna w odchudzaniu:

hamowanie apetytu - kawa może zmniejszyć chęć jedzenia na jakiś czas po jej wypiciu. W efekcie może to wpływać na ilość przyjmowanych dziennie kalorii,
przyśpieszanie spalania kalorii - badania stwierdziły, że regularne picie kawy może wpływać na lekkie przyśpieszenie spalania kalorii,
utrata wody - kofeina działa jak środek moczopędny, co znaczy, że przez kilka godzin po wypiciu kawy ciało będzie pozbywało się większych ilości wody - może to skutkować spadkiem wagi.
Pamiętaj jednak, że picie dużych ilości kofeiny nie jest dobre dla Twojego serca. Zwiększone spożycie kawy może prowadzić do zaburzeń pracy serca. Zaleca się spożywanie kofeiny w ilościach mniejszych niż 300 mg/dzień.

Badania potwierdzają, że spożywanie kofeiny może być doskonałym uzupełnieniem zbilansowanego planu dietetycznego, który uwzględnia także aktywność fizyczną. Dzięki swoim właściwościom kawa może znacząco wpłynąć na efekty odchudzania.

Przed zastosowaniem kofeiny w diecie zaleca się konsultację z lekarzem. Pomoże on wskazać czy kofeina nie będzie szkodliwa w Twoim przypadku. Pamiętaj, aby wybierać tylko zbilansowane plany dietetyczne w trakcie spożywania kawy i regularnie suplementować magnez.

linqami

Punkty: 190

Listów: 27

Nie zgadzam się z powyższym artykułem.

1. przede wszystkim zazwyczaj wypijamy kawę z mlekim i cukrem, która ma sporo kalorii ( w zależności oczywiście od ilości cukru oraz tego jak tłuste jest mleko), dlatego może powodować brak utraty wagi.

2. Nie powinno się pić kawy między posiłkami, ponieważ tak jak jest wyżej napisane: kawa hamuje apetyt, a nie chodzi o to aby hamować apetyt tylko regularnie się odrzywiać- kawa powoduje rozregulowanie apetytu. Apetyt trzeba mieć a zbilansowane posiłki powinnym nam dostarczać tyle kalorii i powinny nas zapełnić na tyle, aby starczyło nam paliwa na następne 3 godziny. Na diecie człowiek nie powinien być głodnym nawet przez 15 minut- ponieważ utrzymywanie głodnego organizmu może powodować to, że zjemy więcej niż potrzebujemy.

3. Kawa odwadnia i dzięki temu możemy stracić na wadze- to największa głupota.
Tak faktycznie kawa odwadnia, ale nasz organizm trzeba nawadniać- minimum to 1.5 l wody dziennie, tak aby nasz organizm mógł zdrowo funkconować- Oczyszczać się z toksyn. Nasz organizm walczy z tym aby się nie odwodnić od kawy i między komórkami zatrzymuje wodę, czego efektem jest opuchnięcie ciała, a nie utrata wagi. Mogę was zapewnić, że jeżeli będziecie pić minimum 3 litry wody dziennie plus zbilansowane posiłki co trzy godziny a kawa ewentualnie razem z posiłkiem nie później niż o godzinie trzynastej, to wasze ciało wypłucze się z toksyn, będzie nawodnione i spadnie wam kilka kilo wody która jest między komórkami. Efekt widoczny po 1 tygodniu.

4. Kofeina faktycznie pomaga spalać tkankę tłuszczową dlatego jest często składnikiem suplementów diety. Wydaje mi się, że to najlepszy sposób na przyjmowanie kofeiny.

martucha

Punkty: 3281

Listów: 196

Każdy ma prawo wyrazić własną opinię,ok..Jednak w artykule nie jest napisane że faktycznie kawa jest środkiem pomagającym w odchudzaniu,lecz że może być..Wiadomo że pita z cukrem i mlekiem czy też śmietanką będzie wysoko kaloryczna..Można przecież wyliczyć kalorie wypijanej kawy i połączyć ją z posiłkiem jak sugerujesz..Co do utraty wagi przy pozbywaniu się wody z organizmu to czy pijemy kawę czy nie i tak przy stosowaniu zdrowego trybu życia wypijamy jej dużo..To chyba każdy wie że nie można dopuścić do odwodnienia..

Nie twierdzę że artykuł wstawiony przeze mnie jest do końca trafiony,jednak trzeba brać pod uwagę że każdy organizm inaczej reaguje na wszystko..Jednym kofeina może pomóc a innym wręcz zaszkodzić..

linqami

Punkty: 190

Listów: 27

Zgadzam się z Tobą,
Każdy organizm reaguje na różne substancje w różny sposób.
Niestety wielokrotnie spotkałam się z tym, że ludzie poprostu nie zdają sobie sprawy i gdy np: zaproponuje się im picie kawy jkao wspomaganie odchudzania to będą ją pić hektolitrami bez względu na jej skutki uboczne, które mogą mieć bardzo negatywny wpływ na organizm, oraz będą ją pić z tłustym mlekiem i cukrem. To tak jak jeść fast food i popić go herbatką odchudzającą. Wielu tak robi żeby zredukować wyrzuty sumienia po zjedzeniu pizzy. nie prawda?
Myślę, że w tym miejscu trzeba też wzpomnieć o tym, że kawa jest uzależniająca i ludzie często nie wiedzą czy piją ją bo poprosu lubią smak kawy, czy są poprostu od niej uzależnieni.
Poza tym ludzie często nie wiedzą też, że kawy nie powinno się pić po godzinie 13-14 oraz między posiłkami.

Frama

Punkty: 135

Listów: 21

Hm, nie wiem sama, ale ja po kawie czuję się taka "pusta" i lekka, fakt, że piję bez cukru i bez mleka - czarną, ale ja byłabym skłonna uwierzyć w jej odchudzające właściwości...

Nester

Punkty: 80

Listów: 16

Oj, ja nie polecałbym stosowania kawy jako środka odchudzającego - masę magnezu wypłukuje, może dlatego czujesz się pusta, Framo...

Aby dodać posta musisz się zalogować