proszę o pomoc

Idź do strony 1 2 3 ...4

Wiadomość

oski

Miasto: -

Punkty: 95

Listów: 16

witam,mam 34 lata i problem z nadwagą.Ważę 100kg przy wzroście 167cm,od ponad dwóch miesięcy jestem na diecie która dostałam od dietetyczki[250zł] i bez żadnych rezultatów poza tym że w obwodzie jest mniej o jakieś 8 cm ale waga stoi w miejscu.Zrobiłam wszystkie badania jakie są możliwe krwi,usg tarczycy i nawet byłam u endokrynologa wszystko ok,więc gdzie problem?Mama na tej samej diecie zgubiła 8kg i widać u niej,a ja ćwiczę do tego jeszcze godzinę dziennie.Rozkładam ręce jak tak dalej pójdzie to zrezygnuję z moich wyrzeczeń.

Bebeciula

Punkty: 555

Listów: 110

Ja odżywiam się według grupy krwi. Niejem tych produktów które są niewskazane do mojej grupy krwi"0" w 2 miesiace 13 kilogramów z 97kg na 84kg. a w talii 16 cm. Czuje się wyśmienicie, nie sypiam już w ciągu dnia, nie mam wzdęć, brak zmęczenia, organizm nie zatrzymuje wody. Zrezygnować trzeba przedewszystkim z soli, która zatrzymuje wode w organiźmie i podnosi ciśnienie, produktów pszennych i nabiału. Białka, Węglowodany (skrobie) i warzywa powinno się jeść zgodne z grupą krwi i będą na 100% efekty. Produkty które spożywam to pierś z kurczaka, tuńczyk, jaja, ryż brązowy, warzywa takie jak: sałata, pomidor, rzodkiew, cebula itp. Tłuszcze, olej lniany 10ml 2x dziennie) a do smażenia olej rzepakowy wyborny (5ml 2x dziennie). Węglowodany ze skrobi 2x dziennie po około 43 gr. Białko 150gr dziennie. 5 posilków dziennie. Oczywiście nie zapominam o ćwiczeniach Aerobowych, rower stacjonarny 6 razy w tygodniu po 50 minut jazdy, na poczatku odchudzania 30 min. i co tydzień o 5 minut. Tempo Umiarkowane, tak żeby niemić zadyszki.

Pierś kurczaka smazę bez panierki, jem z warzywami, jajecznicę z cebulka pokrojoną w kostke smażoną na odrobinie oleju rzepakowego z dużą ilością imbiru, ryż z tartym jabłkiem, tuńczyk z warzywami jajkiem i olejem lnianym, tuńczyk godzine, półtora przed snem z cebulką pokrojoną w kostke + olej lniany. I nie zapominajcie o witaminach i minerałach z rana po posiłku i kwasach tłuszczowych Omega3, Lecytyna. Aha jeszcze dodam że ćwiczenia Aerobowe wykonuję na czczo.

Oski ja mam 35 lat. Jaki masz procent tkanki tłuszczowej?

Bebeciula

Jak masz rowerek stacjonarny w domu to staraj sie utrzymywać tętno od 102 do 158 uderzeń na minute przy Twoim wieku. Powyżej 158 uderzeń na minute juz tak bardzo efektywnie nie wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej. Wysiłek fizyczny musi byc długotrwały a niemoże być nadmiernie INTENSYWNY. Aby spalić tłuszcz potrzebujemy tlenu. Gdy obciążenie jest zbyt duże, nasz organizm nie nadąża z dostawami tlenu i poziom spalania tłuszczu zwalnia. Uważaj na produkty o wysokim Indeksie Glikemicznym, słodycze, cukier, ryz biały, makarony, mąka itp. (unikaj tych produktów).

martucha

Punkty: 3281

Listów: 196

To bardzo dziwne że przez 2 miesiące Twoja waga nawet nie drgnęła...Ja nie byłam u żadnego dietetyka,jednak kierując się wskazówkami otrzymanymi tu na forum zrzuciłam kilka kg..W pierwszym tygodniu zmian nawyków żywieniowych straciłam 2 kg (oczyszczenie organizmu) potem było różnie,od 0,5 do 1 kg tygodniowo...Fakt jakiś czas temu sporo odpuściłam jednak startowałam z wagą 104 kg a w tej chwili jest to 93 kg...Dla mnie to i tak bardzo dużo...Najważniejsze to nie poddawać się i próbować dalej...Może akurat ta dieta nie nadaje się dla Ciebie i warto spróbować czegoś innego...Pamiętaj że nie jesteś sama ze swoim problemem...Tu na forum jest wiele przyjaznych osób,więc trzymam kciuki:)

oski

Edytowany 19:50 @ 15/01/2012 przez oski
witam,dziękuję za poradę myślę że ta moja dietetyczka chyba za bardzo się nie zna.Też mam grupę \"o
\"tylko że w tej diecie co ja mam codziennie jest jogurty naturalny z owocami,na śniadanie chleb żytni z serkiem lub wędliną drobiową,obiad z reguły zupy na kostkach rosołowych i pierśniku,dwa razy w tygodniu ziemniaki z borkułą na którą już nie mogę patrzeć-obiad i kolacja,pasty z makreli po tym boli mnie wątroba i umieram z bólu brzucha,pomidory w dzień w dzień,woda też mi się zatrzymuje,a tkanki tłuszczowej mam 46,5%,mam rowerek w domu i spędzam na nim od 25 do 40 min.Mam też problem z pulsem ponieważ był za wysoki i w związku z tym biorę tabletki raz dziennie,a ćwiczę zawsze wieczorem godzinę po ostatnim posiłku.

Bebeciula

Postaram się wieczorem o rospisanie dla Ciebie posiłków w ciagu dnia, bo mam trochę spraw do załatwienia i teraz nie mam zabardzo czasu. Ja niespożywam wogóle żadnego nabiału, wędlin, pieczywa i ziemniaków (to jest niewskazane dla naszej grupy krwi 0) Moja dieta opiera się na żywności takiej jak: ryż brązowy, jaja, tuńczyk w wodzie, mintaj, dorsz, warzywa, jabłka, pierś z kurczaka, olej lniany, a do smażenia olej rzepakowy. Spozywam tylko te produkty którę są wskazane do grupy krwi 0. Dziś moja waga zmniejszyła się o 1kg. Niewiem czy pracujesz czy nie, bo ja jestem na zasiłku to mam czas z rana na czczo jeździc rowerem i przygotowywać sobie posiłki, a jem ich 5 w ciagu dnia co 3 godziny, zaczynam o 10:00 kończe o 22:00. Diete mam zbilansowaną ze względu że lubie dłużej pospać i Cardio na czczo. Najlepsze korzyści były by w odchudzaniu z diety rozdzielnej, ale trzeba by było jeść aż 6 posiłków, zaczynać np: 7:00 rano i kończyć o 22:00. Jeżeli pracujesz 8 godzin do pracy powinnas sobie ze 2 posiłki, przygotować w jakichś pojemnikach na żywność, niemożna robić dłuższych przerw miedzy posiłkami niż 3 godziny, bo spowalnia to nasz metabolizm, a tu własnie chodzi oto, żeby nasz metabolizm pracował na najwyższych obrotach. Białko zwieksza metabolizm o 30% a węglowodany o 12%. Białko z nabiału nie nadaje się do odchudzania. U niektórych ludzi alergie pokarmowe powodują zatrzymanie płynów w organiźmie, co również przyczynia się do otyłości, najcześciej są to produkty mleczne i pszenica. Co do tętna to może warjuje pulsometr tak jak umnie :), ja sobie sprawdzam w inny sposób tętno, przykładam palce do szyji żeby wyczuć puls i licze uderzenia przez 15 sekund patrzac na zegarek z sekundnikiem lub wskazówkowy, potem mnoże liczbe uderzeń przez i juz wiem jaki mam wtedy puls. Dobrze by było żebyś conajmniej 2 godziny po posiłku rozpoczeła jazde na rowerze 45 - 50 min 6 x w tygodniu. Niezapominaj o witaminach i minerałach, brak witamin i mineraółw = brak efektów, wody tez nie bój się pić, tylko mósisz zrezygnować z tych produktów niewskazanych dla Ciebie i zrezygnować z soli, ja wogóle nie sole potraw, sół tez zatrzymuje wode w organiźmie.

http://skarbnicawiedzy.blox.pl/2009/04/OLEJ-LNIANY-I-JEGO-WLASCIWOSCI.html
http://gronkowiec.eu/dieta-rozdzielna-jak-laczyc-pokarmy.html

oski

ja wstaję przed 7,nie pracuję ale opiekuję się dziećmi swoimi i cudzymi[niania],jem4 posiłki a pierwszy o 9,12,15 i ostatni o 18.Czy ten olej lniany można kupić w sklepie bo czytałam że nie.

Bebeciula

Poczytaj sobie Co jeść a czego NIE
http://www.grupakrwi.info/grupa-krwi-0/co-jesc-a-czego-nie
Ja olej lniany kupuje w aptece, litr oleju kosztuje około 41zł
Będe wieczorem postaram się Tobie rozpisać ta diete. dobrze by było jak byś miała wage kuchenną. A z rana odpada jazda na rowerku?

oski

wagę mam i cały czas odmierzam porcję,mogę z rana po pedałować bez problemu.

Bebeciula

Jeżeli z rana możesz pedałować to bedzie dla Ciebie najkorzystniejsze rozwiązanie, ja codzień z rana na czczo po 50 minut pedałuje, potem godzinke PO 1 pierwszy posiłek. I co tydzień o kilogram mniej waże. Tętno staram się utrzymywać na poziomie 60% do 75% od 111 do 140 uderzeń, ale licznik mi źle wskazuje, wiec sprawdzam tak jak wyżej napisałam.

Najlepszą porą na aeroby jest ranek przed śniadaniem. Jest to czas kiedy Twój organizm zużywa największe ilości tłuszczu do wytworzenia energii, szczególnie, że jest to po np. ośmiu godzinach snu. Nie powinnaś jeść przed ćwiczeniem, gdyż powoduje to wydzielanie się insuliny. Obecność insuliny spowoduje to, że organizm zaniecha używania tłuszczów jako źródła energii i w czasie ćwiczenia będzie spalać węglowodany.

Przed ćwiczeniami
Nie jedząc przed ćwiczeniem , zwiększasz możliwość do spalania tłuszczów w czasie ćwiczenia.

W czasie ćwiczenia
Badania wykazały, że organizm potrzebuje przynajmniej 20 minut ćwiczeń, aby przestwaić się ze spalania glikogenu na spalanie tłuszczów w celu wytwarzania energii. Kiedy zaczynasz areobik Twój organizm początkowo używa glikogenu a potem w zależności od intensywności ćwiczeń, może przestawić się na spalanie tłuszczów, by produkować potrzebną mięśniom energię.
Duża intensywność ćwiczeń powoduje w większości spalanie glikogenu, a nie tłuszczu. Przy niskiej i umiarkowaniej intensywności spalany jest tłuszcz. Powinnaś więc ćwiczyć z umiarkowaną intensywnościa przez ok. 40 - do 60 minut, co spowoduje zmniejszenie zużycia glikogenu i zoptymalizuje proporcje spalania tłuszczu.
W czasie przdłużonego ćwiczenia następuje zwiększenie wydzialania glucagonu i katecholamin. Te spalające tłuszcze hormony wstrzymują wydzielanie insuliny. To z kolei pobudza wątrobę do rozpoczęcia produkowania własnej glukozy z naturalnych zasobów takich jak: glicerol (będącego podstawowym składnikiem tłuszczów), mleczanu i alaniny (aminokwasy pochodzące z mięśni). Proces ten jest zwany glukoneogenezą i reprezentuje adaptację organizmu spotykaną zazwyczaj w czasie postu.

Po aerobach
Zaraz po aerobach, tłuszcz jest preferowanym źródłem energii z powodu zmniejszonych zasobów glikogenu . W rzeczywistości, co wykazały badania, szczytowe zużycie tłuszczu, następuje pod koniec przdłużonych ćwiczeń aerobowych i kontynuowane jest godzinami po jego zakończeniu.
Ten czas po ćwiczeniach aerobowych jest więc doskonałym okresem do spalenia znacznych ilości tłuszczu, nawet więcej niż w czasie samego ćwiczenia. Aby zaspokoić łaknienie pij wode i powstrzymaj się od jedzenia do ok. 1 - 2 godzin. Aby uzyskać maksymalny efekt po tej 1 - 2 godzinach spożyj wysokobiałkowy , nisotłuszczowy i niskowęglowodanowy posiłek.

Areobik powinien być pierwszą rzeczą jaką robisz po wstaniu z łóżka i ośmiu godzinach snu (postu) - ćwicz conajmniej przez 45 minut, - nie jedz nic przez 1 - 2 godzine po ćwiczeniu,- utrzymuj sposób odżywiania o niskiej zawartości tłuszczów, umiarkowanej zawartości weglowodanów i wysokiej zawartości białka.

Idź do strony 1 2 3 ...4

Aby dodać posta musisz się zalogować