mleko,oleje, biała mąka, alkohol itd.czyli co szkodzi

Wiadomość

czarna_1675

Miasto: -

Punkty: 65

Listów: 4

Witam!
Od razu na początku chce podziękowac za poprzednie rady, które nie ukrywam bardzo mi pomogly..nigdy nie chciałam sie odchudzac, natomiast zmieniłam nawyki zywieniowe na zdrowsze i efekt tego jest taki ze w ciągu kilku miesięcy schudłam koło 11 kilogramów. Ważę teraz 54 kilo.! i waga stoi, zadnych efektów jojo.

Tak więc mam kolejna serie pytań.

1. Czy to prawda, ze powinnismy ograniczać mleko krowie? Podobno dorośli nie trawią go szybko i jest to tylko problem. zadnych korzysci. ja mleko dodaję do płatkow muesli rano...i do kawy, ktora pije 2 razy dziennie. wiec łącznie na dzien to kolo...200ml. ..szklanka..moze tka zostac.? czy zamienic na jogurt a kawe pic czarna..?

2. Czy mogę jeść owoce kolo 16.00..? czesto sie slyszy ze owoce to tylko do poludnia (???)

3. Pije alkohol. nie ukrywam...ale w koncu nie chodzi o to zeby sie umartwiac, tak.. bo wtedy wlasnie wszyscy odpuszczaja zdrowe jedzienie bo przeciez jest nudno...
Jesli juz mam okazje napic sie alkoholu, co powinnam wybrac..? czerwone wino (do 300 ml na wieczor...) ...słyszałam ze najmniej szkodliwy bedzie gin z tonikiem...

4. czy naprawde nie nalezy dodawac soli..? be soli nic nie ma smaku... wiem ,ze sol zatrzymuje wode w organizmie,,,ale ...hhm..w jakich ogromnych ilosciach trzeba bylo ja spozywac zeby mialo to zly wplyw...

Dziekuje z gory za wszystki rady.!
Czekam z niecierpliwoscia.!

m.

DietetykSlim

Miasto: -

Punkty: 1590

Listów: 273

Witam
Cieszę się, że pomogliśmy i są takie efekty.
Postaram się odpowiedziec na Pani pytania:
1) Mleko krowie posiada cukier lakozę i w tym jest problem. Większość osób dorosłych nie posiada enzymu, który trawi lakozę. Objawy to biegunki. Jeśli u Pani nie wystepują to może Pani pić mleko w takiej ilości (200ml) dziennie. Ale jak najbardziej w ramach urozmaicenia np. muesli możemy jeść z jogurtem, który dodatkowo zawiera bakterie pobudzające pracę przewodu pokarmowego.
2) Na podwieczorek można jeszcze zjeść owoc ale na pewno nie na kolację. Osoby odchudzające powinny jeść owoce do południa.
3) Na pewno rezygnujemy z piwa- pobudza apetyt. Wino czerwone może być jeden kieliszek tygodniowo. Najlepsze jest czerwone wytrawne. Alkohol wysokoprocentowy (gin z tonikiem) jest dobrym rozwiązaniem tylko okazionalnie. Proszę pamiętać, że alkohol to puste kalorie.
4) Osoby, które nie mają problemów z zatrzymywaniem wody i nadciśnieniem mogą stosować sól tylko w ograniczonych ilościach. Dawka dzienna to 3g pół łyżeczki.
pozdr
Dietetykslim

Aby dodać posta musisz się zalogować